Vizito Shqipërinë

Vizito Shqipërinë

Informacion i përgjithshëm

 

  • Flamuri: Shqiponja e zezë me dy kokë në një sfond të kuq
  • Prefiksi telefonik ndërkombëtar: +355
  • Qeveria: Demokraci Parlamentare
  • Popullsia: 2,886,026 banorë
  • Sipërfaqja: 28,748 km2
  • Kryeqyteti: Tirana
  • Gjuha: Shqip
  • Valuta: Lekë

 

POPULLSIA

Popullsia shqiptare është përafërsisht 2.88 milionë banorë, me rreth 113 banorë për metër katror. Popullsia shqiptare në përgjithësi është e re dhe dallon për vitalitetin e saj. Pjesët më të populluara të vendit janë zona rreth kryeqytetit të Tiranës, porti i Durrësit dhe përgjithësisht ultësira perëndimore e vendit. Shqipëria është një vend me një popullsi relativisht homogjene. Minoritetet përfaqësojnë rreth 3 përqind të popullsisë. Më i madhi prej tyre është pakica greke (e vendosur në pjesën jugore të vendit, në krahinat e Dropullit, Pogonit dhe Vurgit). Pakicat e tjera përfshijnë maqedonasit, të vendosur në zonat e liqenit të Prespës së Madhe, si dhe malazezët, romët, etj. Popullatat më të mëdha janë të përqendruara në qytetet e Tiranës, Durrësit, Elbasanit, Shkodrës, Vlorës, Korçës, etj. Qytete të tjera me rëndësi turistike përfshijnë Beratin, Gjirokastrën, Sarandën, Krujën dhe Pogradecin.

 

 

GJUHA

Gjuha zyrtare është Shqipja. Ajo përbën një degë unike dhe origjinale të familjes indo-evropiane. Gjuha shqipe është një paraardhës i gjuhës ilire dhe është një nga gjuhët më të vjetra të folura në kontinentin evropian. Fjalori i tij përmban fjalë nga gjuhë të tjera të tilla si gjuhët persiane, turke, greke, latine dhe sllave, por ajo e ka ruajtur origjinalitetin e saj si një gjuhë unike. Gjuha shqipe njihet për dy dialektet e saj të dallueshme, të cilat janë: “Geg” dhe “Toskë”. Lumi Shkumbin, i cili e ndan vendin në dy pjesë pothuajse të barabarta, është kufiri natyror i këtyre dy dialekteve. Geg është folur në veri, ndërsa Toskë është folur në jug. Alfabeti shqiptar ka 36 shkronja.

 

EKONOMIA

Që nga rënia e komunizmit, zhvillimi i ekonomisë shqiptare është ushqyer kryesisht nga industritë e shërbimit dhe ndërtimit, megjithëse turizmi ka luajtur një rol në rritje në ekonomi dhe po rritet me shpejtësi. Shumë njerëz janë kuriozë për të eksploruar një vend, ku kufijtë kanë qënë të mbyllur ndaj udhëtarëve për shumë vite. Duke pasur parasysh zhvillimin e vazhdueshëm të vendpushimeve verore dhe dimërore, njerëzit në mbarë botën kanë filluar të mendojnë për Shqipërinë si një destinacion turistik.

 

KLIMA, FLORA DHE FAUNA

Shqipëria ka klimë tipike Mesdhetare me dimër të butë, të lagësht dhe verë të ngrohtë, me diell, deri në 300 ditë të lehta në vit. Me kushte të mëdha klimatike Shqipëria është një “destinacion gjatë gjithë vitit”

Flora e Shqipërisë është paraqitur nga 165 familje me 910 gjini. Rreth 15% janë specie të elementeve të Ballkanit dhe të tjerët janë nënbalkanikë. Elementi floristik mesdhetar përfshin 24% të diversitetit të llojeve, nga të cilat 8% janë ë-mesdhetare, 7% steno-mesdhetare, 25% atlantik-mesdhetar etj. Elementi floristik evropian përbëhet nga 18% ku grupi kryesor janë nga jugu Evropë (5,5%) dhe nga Evropa Juglindore (4,5%).

 

Fauna e egër shqiptare përbëhet kryesisht nga elementi ë-aziatik, por edhe nga elementet holarctik, elementi i Mesdheut dhe speciet endemike dhe sub-endemike të Ballkanit. Vendi është një bio korridor për lëvizjen e faunës nga Veriu në Jug të Evropës dhe më tej në Afrikën e Veriut dhe Azinë e vogël dhe anasjelltas.

 

Në detet Adriatik dhe Jon dhe në ujërat e brendshme gjendet një faunë e pasur e jovertebrore dhe vertebrate që fillojnë nga coelenterate deri gjitarët e mëdha. Nga jovertebrorët vërehen rreth 46 lloje të echinoderm, 115 lloje të crustacean dhe 520 specieve të molusqeve bivalve dhe gastropodit të ujit të detit, ujë të freskët dhe tokë, nga një total prej 720 llojeve të pritura në këtë grup. Ajo numëron rreth 4.000 specie insektesh, nga një numër prej 14.000 llojeve të pritura. Grupi i madh përfaqësohet nga Order Lepidoptera me rreth 1700 lloje, e ndjekur nga Urdhri i llojit të krahut membranor me 850 lloje, me krahë të ngurta me 600 lloje dhe në fund gjysma gjysmë solide me 320 lloje.

 

ZONAT E MBROJTURA

 

Qeveria e Shqipërisë ka miratuar një sistem përfaqësues të zonave të mbrojtura (ZM), që shtrihet në pothuajse 16% të territorit të vendit. Baza e sistemit të zonave të mbrojtura konsiston kryesisht në 15 parqe kombëtare, disa rezervate natyrore të menaxhuara e pejzazhe të mbrojtura, në të cilat strehohen vlerat më të mëdha natyrore dhe biodiversitetit në vend. Përveç kategorive kryesore, ka filluar të jetë prezent edhe kategoria e Parqeve Natyrorë Rajonal (PNR) që lidhet me inisiativat dhe vendimet e organeve vendore.

 

Në kuadër të sipërfaqes së zonave të mbrojtura Ministria po punon që deri në fund të vitit 2016 me shpalljen e disa zonave të tjera të rëndësishme dhe parqeve të tjera rajonal sipërfaqja totale të shkoj më shumë se 18% të territorit të vendit.

 

Zonat e Mbrojtura në Shqipëri kthehen në territore për mbrojtjen dhe ruajtjen e natyrës e biodiversitetit, duke promovuar vlerat e tyre të shumllojshme (turistike/rekreative, kulturore, gastronomike, estetike, pejsazhistike, shëndetësore, shpirtërore, etj.), në shërbim të zhvillimit të qëndrueshëm me ndikim pozitiv të komuniteteve lokale dhe rritjes së mirëqënies së tyre.

 

FETË

Ka katër besime fetare zyrtare në Shqipëri.

Këto i përkasin muslimanëve sunitë, kristianëve ortodoksë, kristianëve katolikë dhe myslimanëve bektashinj. Ndjekësit e Islamit gjenden në të gjithë vendin. Katolikët përqendrohen kryesisht në pjesën veriore të vendit, ortodoksët në jug dhe në qendër të vendit dhe sekti bektashi i sufizmit gjendet në disa rajone të veçanta si Skrapar, Krujë, Elbasan, Mat, Mallakastër, Korçë etj. Liria e fesë është një e drejtë e garantuar nga Kushtetuta e Shqipërisë. Përveç feve zyrtare, ka edhe pasues të tjerë si ato të Bahái-ve, të Ungjillorëve të krishterë, të Dëshmitarëve të Jehovait, etj. Përveç kësaj, ka edhe ateistë dhe jofetarë.

 

Shqipëria u bë unike në Evropë në vitin 1967, kur të gjitha aktivitetet fetare u ndaluan duke mbyllur kisha, xhami, shkolla fetare dhe teqe. Për rreth 23 vjet, Shqipëria ishte i vetmi vend ateist në botë. Në vitin 1990, pas një lëvizje demokratike, u rivendos liria e fesë dhe u rindërtuan kisha dhe xhami, si dhe shumë ndërtesa të tjera fetare. Shqipëria ka disa vende të pelegrinazhit fetar. Më të rëndësishmet janë ato për nder të Shna Nues (Shën Antoni) më 13 Qershor në Kishën e Laçit, pelegrinazhin e Abas Aliut më 19 Gusht në Malin e Tomorrit, atë në nder të Shën Marisë më 15 Gusht në disa nga kishat në të gjithë vendin, pelegrinazhin në nder të Sari Salltikut në Krujë dhe të tjerët.

 

PUSHIME ZYRTARE:

 

1 & 2 Janar – Dita e Vitit të Ri

14 Mars – Dita e Verës

22 Mars – Dita e Noëruz

1 Maj – Dita e Punës

5 Shtator – Shenjtërimi i Nënë Terezës

28 Nëntor – Dita e Pavarësisë

29 Nëntor – Dita e Çlirimit

8 Dhjetor – Dita Kombëtare e Rinisë

25 Dhjetor – Krishtlindjet

 

Në vijim janë edhe festat publike që nuk ndodhin në të njëjtën datë çdo vit:

Pashkët katolike: Mars/Prill/Mars

Pashkët ortodokse: Mars/Prill/Maj

Bajrami i Madh: Fundi i Ramazanit

Bajrami i Vogël: Varion

 

Kliko këtu: http://albania.al/